آداپتورهای تغذیه AC/DC

آداپتورهای تغذیه AC/DC و یا شارژرهای باطری، ولتاژ برق ورودی ac220V  را (که یک ولتاژ بالا محسوب می شود) به عنوان ورودی گرفته و آن را به یک ولتاژ سطح پایین که مورد نیاز هر لپ تاپ است، تبدیل می کند. آداپتورهای تغذیه AC/DC، توان مورد نیاز برای لپ تاپ و همچنین شارژ باطری آن را تامین می کنند. به همین جهت استفاده از آداپتور مناسب هر لپ تاپ بسیار حائز اهمیت می باشد.

چنانپه نیاز به خرید یک آداپتور جدید برای لپ تاپ خود را دارید حتما به نکات زیر توجه فرمایید: 

1- سر فیش آداپتور جدید شما باید دقیقا همانند سرفیش آداپتور قبلی شما باشد. 

2- ولتاژ خروجی آداپتور شما دقیقا باید به مقدار ولتاژ خروجی آداپتور قبلی شما باشد.

3- پلاریته + و - خروجی آداپتور جدید شما باید همانند پلاریته خروجی آداپتور قبلی شما باشد.

 

ولتاژ و جریان خروجی هر آداپتور بر روی برچسب مشخصات آن ذکر شده است. به عنوان مثال  در شکل پایین خروجی آداپتور  20 ولت 4.5 آمپر می باشد.

زمانی که تصمیم به خرید یک آداپتور جدید دارید قانون زیر را باید در نظر داشته باشید:

1- ولتاژ خروجی آداپتور باید کاملا یکسان باشد و جریان آن می تواند مساوی و یا بیشتر از آداپتور اورجینال باشد.

2- به عنوان مثال، چنانچه یک لپ تاپ نیاز به یک آداپتور 20 ولت 4.5 آمپر داشته باشد، به جای آن می توان از 20 ولت 6.3 آمپر  استفاده کرد.

 

چگونه آداپتورها را تست و یا تعمیر کنیم؟

 جهت تست و یا تعمیر آداپتورها ابتدا باید از معیوب و سالم بودن آداپتور اطمینان حاصل شود. در بعضی موارد ایراد از آداپتور نیست و ممکن است مربوط به لپ تاپ، باطری و یا مدار جانی آن باشد  

 

چگونه می توان تشخیص داد که یک آداپتور لپ تاپ خراب شده است؟

چگونه می توان تشخیص داد که یک آداپتور لپ تاپ خراب شده است؟ می توان آن را با یک مولتی متر (ولت متر) تست کرد. در شکل زیر یک آداپتور 20 ولت سالم تست شده است و مولتی متر عدد 20 ولت را نشان می دهد. این عدد کاملا نرمال و در رنج مجاز می باشد اما چنانچه این عدد برای مثال صفر و یا 25 ولت باشد قطعا آداپتور خراب است.

چگونه می توان تشخیص داد که یک آداپتور لپ تاپ سالم است؟

جهت حصول اطمینان از سالم بودن یک آداپتور دو روش وجود دارد.


1- آداپتور را می توان با یک لپ تاپ و باطری سالم تست کرد. یک آداپتور سالم باید بتواند توان مورد نیاز لپ تاپ بدون باطری را حتی در صورتی که 100% درصد ظرفیت CPU استفاده می شود را تامین کند و همچنین باید بتواند باطری لپ تاپ را به طور کامل شارژ کند. (البته در صورتی که از سالم بودن خود لپ تاپ اطمینان دارید)

2- چنانچه از سالم بودن لپ تاپ و یا باطری خود اطمینان ندارید، می توانید  یک مدار تست برای آن درست کنید. برای این مدار تست فقط به یک مصرف کننده توان، مانند مقاومت و یک مولتی متر نیاز دارید. با یک فرمول ساده می توانید مقدار مقاومت را محاسبه کنید:

مقدار مقاومت = مقدار ولتاژ خروجی آداپتور جریان مصرفی آن

R=V/I

حتما باید به توان مقاومت توجه فرمایید حداقل 10% باید بیشتر از توان آداپتور باشد. به عنوان مثال برای آداپتور 20 ولت 4.5 آمپر مورد تست ما، میتوان مقدار مقاومت را به صورت زیر محاسبه کرد:

       P=RI2=4.44Ω * (4.52)A = 89.91 ̴̲ 90                    ,                     R = 20V / 4.5A = 4.444

مقدار مقاومتی که در مدار تست میخواهید استفاده کنید باید از این مقدار بیشتر باشد. نزدیکترین مقاومت قابل خریداری به این مقدار را انتخاب کنیدمقدار توان آداپتور مثال ما 90 وات می باشد، بنابراین به عنوان مثال مقاومت 4.3 اهم 100 وات انتخاب مناسبی به نظر می رسد.

مقاومت را باید به دو سر خروجی آداپتور متصل کنید حتما دقت فرمایید که اتصالی ایجاد نشود چون ممکن است به آداپتور آسیب برساند. ولتاژ خروجی آداپتور را با مولتی متر اندازه گیری فرمایید باید تغییر چندانی نکرده باشد.

 

چگونه آداپتورها را تعمیر کنیم؟

اکثر آداپتورهای لپ تاپ های جدید دارای باکس یک تکه غیر قابل بازشدن هستند و بنابراین امکان تعمیر آنها وجود ندارد و در صورت خراب شدن آنها باید یک آداپتور نو خریداری شود. اما اگر به طور تصادفی سرفیش آداپتور خراب شد، می توان سر فیش آن را تعویض کرد. فقط حتما مطمئن شوید که سرفیش جدید دقیقا مشابه قبلی باشد. سیم را از انتهای اتصال آن به سرفیش قطع کرده و سرفیش جدید را لحیم کنید.